חכמת הקבלה
השאר פרטים
השאירו הודעה ונחזור אליכם בהקדם
התקשר עכשיו: 03-9220784
מי מפחד מחתול שחור?
מאמרים

מי מפחד מחתול שחור?

עוד משחר המין האנושי האמינו בני האדם במקומות שונים ללא רקע וקשר גיאוגרפי , דתי או תרבותי בקיומן של אמונות תפלות. עם התפתחות התרבויות והדתות השונות ,כל אחת וטעמה, נולדו בקרב המאמינים אמונות שונות ומנהגי פולקלור רבים כתוצאה ממאורעות מוזרים ומתופעות מסתוריות אשר הטרידו את מחשבתו של האדם עד כדי הטלת אימה
 





עוד משחר המין האנושי האמינו בני האדם במקומות שונים ללא רקע וקשר גיאוגרפי , דתי או תרבותי בקיומן של אמונות תפלות. עם התפתחות התרבויות והדתות השונות ,כל אחת וטעמה, נולדו בקרב המאמינים אמונות שונות ומנהגי פולקלור רבים כתוצאה ממאורעות מוזרים ומתופעות מסתוריות אשר הטרידו את מחשבתו של האדם עד כדי הטלת אימה. רבים האמינו כי תופעות הטבע נגרמות ע"י כוחות טובים או רעים ואפשר לעכב בעד הרע באם יימצא הכוח הנגדי שיניאו מלפעול. כך הומצאו במהלך ההיסטוריה האנושית כל מיני אמונות בכוחות שונים ומשונים אשר נתנו ביטוי ותוקף לפחדים הנסתרים בלב האדם. מאז חלפו שנים רבות עד אשר למד האדם להכיר את העולם הסובב אותו ובכל זאת עדיין קיימים בימינו אנשים רבים המשתיתים את הנהגותיהם בהסתמך על אמונות תפלות. אותם מנהגים אלמותיים השתרשו בחיי האדם משך שנים ארוכות עד כי נראה שאין אדם שאינו נוטה להאמין בסתר ליבו בכוחה של אמונה תפלה כלשהיא שאינה דורשת הוכחה לאמיתותה ולקיומה. עם הזמן המשתנה התבטלו אמונות תפלות רבות ואלה שנותרו השתכללו והותאמו לרוח התקופה ולכן אין אנו יודעים במדויק את מקורן האמיתי. צמד המילים "אמונה תפלה" מורה על אמונה כלשהיא חסרת יסוד ובסיס עובדתי, הלכתי או דתי ואשר שורשה בפחדים ובדחפים שבטבע האנושי. חוכמת הקבלה מלמדת כי אין כל שחר לאמיתות האמונות הללו שהרי כל נתינת כוח רוחני לאמונה ולמנהג שמקורם אינו מופיע בכתובים כמוהו כעבודה זרה. במאמר הבא אציג מספר אמונות תפלות פופולאריות על מנת להפריך את קיומן ולנתץ את המיתוס האופף אותן.

חתול שחור: החוצה את דרכך עלול להרע את מזלך- אמונה תפלה מובהקת אשר מקורה בגויים. הקבלה אינה מכירה באמונה זו ולכן אין לייחס לה כל חשיבות. אין צורך לירוק או לקלל שהרי עצם המחשבה על מזל רע עלולה להביאו לפתחך.

גירוד העין: יש הנוהגים לנשק את עיניהם לאחר שאלה מגרדות. מנהג זה מעיד על החשש הטבוע בלב המאמין שאם לא יעשה כן מאור עיניו עלול להיפגע. אמונה זו חסרת כל יסוד ואין לה כל אזכור בתורת קבלה, שהרי מדוע לא לנשק כל אזור מגרד אחר בגופנו הלא כל אברינו יקרים?

חוט אדום: חוט אדום הנקשר על פרק כף היד עשוי לשמש קמע לשמירה והגנה מפני עין הרע. אדגיש כי אין בשום ספרות קבלה עתיקה ובכתבי הקודש כל אזכור לקמע מחוט אדום המסוגל להרחיק אנרגיה שלילית כלשהי. ב"תוספתא"-כתב תלמוד במסכת שבת פרק ו' הלכה א' נאמר: " מרדכי האמורי...הקושר מטוטלת על ירכו וחוט אדום על אצבעו ". פעולה זו מוצגת "כדרכי האמורי" חסר כל ערך וקרובה לעבודת אלילים.

נקישה על עץ : רבים נוקשים על עץ כסימן להרחקת עין הרע או כל מאורע שלילי. מנהג זה מקורו בגויים (נוצרים) כאזכור לצלב העץ עליו נצלב מושיעם. כאמור, היהדות שוללת מנהג זה ואוסרת עליו בתכלית. להבדיל אנו נוהגים לומר : " בן פורת יוסף...."

אין לעבור מעל ילד קטן: אמונה המסבירה כי אין לעבור מעל ילד קטן משום החשש כי הוא עלול שלא לגדול ולהתפתח. אמונה זו מייצגת את הרעיון כי הילוך מעל לילד עלול להגביל את גובהו ולעכב את גדילתו. מנהג זה נפוץ מאוד בקרב יוצאי עדות המזרח. כאמור, חסר כל שחר ואמת.

הוצאת כספים במוצאי שבת: לפי אמונה זו אין לרכוש ו/או לבצע תשלומים כלשהם במוצאי שבת. הרעיון המרכזי סביב עניין זה מצביע על החשש שמי שמוציא כספים בצאת השבת עלול להוציא כספים במהלך השבוע. כאמור מדובר באמונה חסרת כל בסיס עד כי הרמב"ם הגדירה "מין השוטים".

יובן כי מניין האמונות התפלות כמוהו כמניין בני האדם- עצום ורב. כך שאינני מתיימר ואף לא אוכל להכיל בנאמר את כולן. אולם עלינו לדעת כי מרבית האמונות חסרות כל משמעות רוחנית ומבטאות היבטים פסיכולוגיים בלבד. יחד עם זאת למי שבוחר להמשיך ולהחזיק באמונות הללו כדרך חיים אומר " אשרי המאמין".

מוגש בברכה
יצחק אהרון, ראש מרכז "חכמה"

חזרה למאמריםצרו קשרגרסת הדפסה